schone schelde snis 2020 small

Inwoners van Zeeland die langs de Westerschelde wonen, verbazen er zich geregeld over: de enorme hoeveelheden troep die er aanspoelen op de strandjes en tegen de oevers van de Schelde én afval dat willens en wetens gewoon gedumpt wordt door passanten. Tijdens opruimacties van Rijkswaterstaat, Schoon Zeeland, enkele gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties pakken inwoners, natuurbeheerders en medewerkers het zwerfafval langs de Westerschelde aan.

Op de eerste of tweede zaterdag in maart stropen honderden vrijwilligers de mouwen op voor een gezamenlijke opruimactie: Schone Schelde. Voor dit jaar was dit gepland op zaterdag 14 maart, maar het coronavirus gooide roet in het eten en de actiedag werd afgeblazen.

Inwoners van Zeedorp en Ossenisse meenden echter, weliswaar op kleine schaal, dit toch door te kunnen laten gaan. Jeroen van Loon, contactpersoon voor Schone Schelde en inwoner van Zeedorp legt het uit. “Ik kreeg signalen dat er mensen op het dorp waren die toch graag wilden opruimen aan de oever van ons stukje Westerschelde. Deze actie is op zich niet coronagevoelig. We lopen buiten in de wind en op zeker enkele meters van elkaar”. En, met een knipoog: “we zijn nou eenmaal dwjes hé”. Carl Huige, ook inwoner van Zeedorp vult aan. “Goede initiatieven moet je gewoon niet afblazen”.

Het is een mooie dag voor deze opruimactie. Een zestal mensen verzamelt zich om 10 uur aan de trap op Zeedorp, de zon schijnt, ze hebben er zin in. Zara Janse uit Ossenisse ziet heel toevallig dat mede-dorpsbewoners toch vuil aan het verzamelen zijn en doet meteen enthousiast ook mee. “Het is altijd goed dat zwerfvuil wordt opgeruimd”. Er zo sluiten zich nog wat mensen aan. De oogst van deze ochtend: vijf vuilniszakken vol. Na deze ochtend buiten lieten de actievoerders zich de koffie met appeltaart bij Pascale in de tuin goed smaken.

>LdB<