Met: excursie, decemberactiviteiten, Dorpskamer, Walenhoek……

Excursie naar Grenspark Groot Saeftinghe

Tijdens de recente bijeenkomst “Versterk de Westerscheldekust” in ’t Schallemaaj op maandag 28 oktober jl. is geopperd een gezamenlijk bezoek te brengen aan de infokeet van het Grenspark Saeftinghe aan de Ouden Doeldijk. Gezien de belangstelling voor de ontwikkelingen van het Grenspark en de impact op onze regio werd hierop enthousiast gereageerd. Na overleg met het Grenspark worden we uitgenodigd op zondag 1 december omstreeks 12:00 uur in de infokeet voor ontvangst en presentatie, waarna een wandeling wordt gemaakt onder begeleiding van gidsen door de Hedwige/Prosperpolder, waarbij vragen gesteld kunnen worden en uitleg wordt gegeven. De wandeling wordt afgesloten met een bezoek aan de radartoren en Ouden Doel, waaronder een bezoek aan PolderMAS, een prachtige gelegenheid om kennis te maken met Ouden Doel.

 agendahighlights

Voor degenen die de wandeling niet willen/kunnen volbrengen wordt het bezoek aan Ouden Doel en PolderMAS ter plekke in de infokeet met auto geregeld. Van PolderMAS gaan we omstreeks 15:00 uur terug naar de infokeet voor de afsluiting met koffie/thee met iets lekkers.

We vertrekken om 11:30 uur op eigen gelegenheid samen vanaf ’t Schallemaaj en denken vanaf de infokeet omstreeks 16.30 uur terug te keren. De gidsen en koffie/thee worden gesponsord door het Grenspark, het lekkers door Boerderij Ondersteboven. Voor de lunch gaan we ervan uit dat iedereen zelf wat meeneemt, zodat de middag volledig gratis kan worden bijgewoond. Een consumptie bij PolderMAS is voor eigen rekening door middel van een passende donatie ter plekke. 

Voor het inplannen van de gidsen en het lekkers is inschrijven via email wenselijk tot uiterlijk vrijdag 22 november aanstaande bij Arnold Mannaert (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), gastheer van het Grenspark Saeftinghe.

Afhankelijk van het aantal aanmeldingen wordt er wellicht een bus geregeld die ons uit en thuis brengt. Mogelijk worden ook andere dorpen betrokken in deze excursie. Kijk voor meer informatie op: http://grensparkchallenge.eu/

 

Decemberactiviteiten

Het is wellicht een beetje vroeg om er al mee bezig te zijn, maar nu het elke dag vroeger donker wordt naderen de kerstdagen snel! De werkgroep Groeiactiviteiten heeft een aantal nieuwe ideeën uitgewerkt voor de decembermaand: Een wensboom, een workshop kerststuk maken en een Lichtjesavond!

De wensboom

Dit jaar zal dorpshuis Hof ter Nesse extra in decembersfeer gebracht worden met een heuse wensboom. Naar het idee van De wensboom van Joris Linssen uit het tv-programma. Vanaf 8 december kan iedereen zijn of haar persoonlijke wens of gedachte, op bijvoorbeeld een kerstkaartje in deze boom te hangen, dit kan anoniem of met je naam erbij. Om ook hier dierbare herinneringen en goede wensen voor het komende jaar met elkaar te delen.

Workshop kerststuk maken

TDMX5684bewWilt u graag zelf een kerststuk maken met vers groen en bloemen? Dan kan dat op vrijdag 20 december van 10:00 tot 12:00 uur in dorpshuis Hof ter Nesse in Ossenisse. Dorpsbewoner Nel van Lith geeft een workshop waarin ze je de fijne kneepjes van het vak leert. Er wordt gezorgd voor materialen zoals schalen, oasis, groen, bloemen en kerstdecoratie. Waar mogelijk zorgen we voor hergebruik van materialen, dus heb je op zolder nog iets bruikbaars liggen waar je vanaf wil, kun je dat afgeven bij Ellie Suijker, Kipstraat 1 vóór 13 december.

Aanmelden: Heb je zin om mee te doen, geef je dan op bij Ellie Suijker vóór 13 december via 06 3980 3806, (i.v.m. de aanschaf van materiaal) De kosten zijn €10,-  inclusief een kopje koffie of thee.

Wat breng je mee? Een snoeischaar of iets dergelijks is wel handig.                                                                                                   In enkele uren maken we samen een mooi tafelstuk voor de komende kerstperiode.                                                                                                                                                               

 

 

Lichtjesavond

Zondagavond 29 december staat er een mooi evenement op de planning. Het gaat hier om een wandeling voor jong en oud door een (hopelijk) verrassend verlicht Ossenisse en Zeedorp.

Zet ons dorp in het licht
Voor het slagen van dit evenement, is ieders bijdrage onmisbaar. We vragen de bewoners van Ossenisse-Zeedorp of ze hun huis en tuin sfeervol willen verlichten voor deze avond. Dit kan met eenvoudige waxinelichtjes in glazen potten, lichtsnoeren, vuurkorven (met toezicht), rendieren, kerststallen of wat dan ook. Zodoende kan het een prachtige en verrassende wandeling door Ossenisse-Zeedorp zijn.

‘Hoe meer zielen hoe meer vreugd’, is hierbij van toepassing. Vraag gerust vrienden en familie om mee te wandelen. Aanmelden is niet nodig!

Planning: om 19:00 uur, als iedereen verzameld is bij Hof ter Nesse, gaan de lichtjes van de 'Wensboom' aan en hopen we dat alle wensen vervuld zullen worden. Aansluitend gaat de wandeling van start langs alle verlichte tuinen en huizen door Ossenisse tot op de zeedijk bij Zeedorp. Na afloop van de wandeling is er o.a. warme chocolademelk en Glühwein met iets lekkers te verkrijgen in Hof ter Nesse. Wandelt u niet mee, wacht dan gerust in Hof ter Nesse want: rond 20:00 uur, na de lichtjestocht, kunnen we genieten van een optreden van ons eigen dorpskoor 'De Hoge Noo(d)t'. o.l.v. dorpsbewoner Sonja Broekaart.  Een mooie afsluiting van een jaar vol ‘Groeiactiviteiten’. 


De Dorpskamer breidt diensten uit

Reparatieservice

Na Ina den Hamer die met haar naaimachine herstelwerkjes aan uw kleding uitvoert (en het daar maar mooi druk mee heeft) en Arga Moree die vragen over computer, mobiele telefonie en social media beantwoordt, heeft dorpsbewoner André Fluijt zich bereid verklaart om klusjes uit te voeren op het gebied van kleine huishoudelijke apparatuur.
Vanaf 22 november zal hij, in ieder geval 1 x per maand, aanwezig zijn van 11 tot 12 uur. Bij gebleken noodzaak zal André deze dienst uitbreiden tot 2 x per maand.

Aarzel dus niet en breng uw kapotte broodrooster of koffiezetapparaat gewoon mee naar De Dorpskamer. André zal zijn best doen die te repareren.

Sokken breien

sokkenbreien0011Aangezien er bij De Dorpskamer vraag is naar de “edele kunst der sokken breien", zijn we op zoek gegaan naar een deskundige op dit gebied. We waren al in onderhandeling met een professional, toen bleek dat er zich een ware meester in het sokken breien in ons eigen dorp bevond. Anny Peeters, sinds kort woonachtig in Ossenisse en vaste bezoeker van De Dorpskamer wil en kan het ons graag leren.

Daarom wordt bij de Dorpskamer december uitgeroepen tot sokken-brei-maand. In november gaan we alvast oefenen in het breien met vier priemen, zodat we goed voorbereid de december sokken-brei-maand in kunnen gaan. De Dorpskamer heeft voor 10 personen sokken-breinaalden te leen. Natuurlijk is er ook gratis wol voorhanden om te oefenen. Wil je zelf je materiaal aanschaffen, geen probleem natuurlijk. Meer info geeft Anny graag bij de volgende Dorpskamers.

Dus: oefenen in breien met vier priemen op 8 en/of 22 november en de daadwerkelijke workshops door Anny zijn op 13 en 27 december. Zo nodig gaan we hier in januari mee verder.

De Dorpskamer wordt vanaf eind september 2019 2 x per maand in Hof ter Nesse gehouden, te weten op de 2e en 4e vrijdag van de maand, telkens van 10.00-12.00u. Er worden tevens workshops haken/breien en andere activiteiten aangeboden, de krant van de dag ligt op tafel, dorpsbewoners ontmoeten elkaar, drinken koffie en praten bij. Elke keer wordt er iets lekkers gebakken door één van de bezoekers en wordt dit gratis aangeboden bij de koffie/thee. Loop gewoon eens binnen. Ieder is welkom.


Stand van zaken Walenhoek

schetsplan verkeersremmer lagewegNa de presentatie van het ontwerp van de Gemeente Hulst om met een verkeersdruppel en een voorrangswijziging de kruising veiliger proberen te maken zijn er diverse reacties bij de Dorpsraad binnen gekomen. Deze liggen bij de gemeente ter overweging. Tevens maakte de gemeente bekend dat er een aantal bezwaren bij hen zijn ingediend. Deze zullen uiteraard met zorg worden behandeld. Zodra er meer informatie is zullen we u als inwoner informeren. Houd u hiervoor ook de websitepagina van de dorpsraad in de gaten.

 

 

 

Ontwikkelingen project ‘Versterk de Westerscheldekust’

Maandag 28 oktober kwamen ruim dertig dorpelingen en betrokkenen naar café-restaurant 't Schallemaaj op uitnodiging van gemeente Hulst en team Project Versterk de Westerscheldekust. Door het ontwerp met dak, wat in de vorige vergadering op zoveel weerstand stuitte, werd een groot rood kruis gezet. Deze avond was een nieuwe kans om vanuit voorgaande succesvolle sessies tot een nieuw plan te komen dat zou passen bij dit dorp en haar bewoners.

Ossenisse-Zeedorp ligt aan het uiteinde van de kustlijn die hoort bij gemeente Hulst, maar ook aan het begin en liggen er voor ons kansen om onze prachtige kustlijn op te waarderen. Zeker met het uitdijende havengebied van Antwerpen is waardevermeerdering van onze kust noodzaak met het oog op de toekomst. Met deze positieve insteek ging landschapsarchitect Ro in gesprek met aanwezigen om allerlei wensen, opmerkingen en ideeën direct te verwerken in een concepttekening. Met een historische foto van de bietenoogst bij de dijkovergang van Zeedorp, kwam er een flow op gang om een link te leggen tussen verleden en toekomst. Een mogelijk dak werd met algemene stemmen afgewezen. Er ontstonden een mooie brede dijkovergang, een even brede steiger doorlopend het water in, waar men ook  in rolstoel kan genieten van de Westerschelde. Op de Kanaaldijk een iets verhoogd 'entree' van gebakken klinkers met bankjes om de snelheid van verkeer te remmen. En ook de 'dorps-vergezichten' zoals Schulpenhoek en andere worden zo mogelijk meegenomen om langs de hele kust eenheid te verkrijgen. De avond werd met een positieve verwachting afgesloten.

Voor het lezen van een uitgebreide versie van het verslag over deze avond en de schetsen die gemaakt zijn, verwijzen we u graag naar www.ossenisse-zeedorp.nl/dorpsraad/versterk-de-westerscheldekust/


Blijf op de hoogte

Al deze informatie en meer kunt u terug vinden op onze website www.ossenisse-zeedorp.nl. Het is ons doel dat de website dé informatiebron wordt voor Ossenisse-Zeedorp. Ook u kunt uw bijdrage in de vorm van nieuws of activiteiten voor de website inleveren bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Als aanvulling op de website maken we ook gebruik van een paar facebookpagina’s. www.facebook.nl/ossenisse-zeedorp.nl is een openbare pagina is die u kunt bezoeken. Daarnaast is de besloten groep /Snis onderlinge communicatie een veel gebruikte pagina.