sunnyB jazz3 02 20 2020 smallBuiten is het guur en nat. In ‘t Schallemaaj is het lekker warm en vol met mensen die er zin in hebben. Boekpresentaties van twee schrijvers bij Zeeuws Klankboek 2020 én de première van SonnyB Jazz3.

De muzikanten en de zangeres van SonnyB Jazz3 hebben hard gewerkt aan hun eerste gezamenlijke optreden op 20-02-2020 in Ossenisse. De twee heren en één dame hebben samen vele jaren van muzikale ervaring en het toeval brengt ze tezamen op het muzikale podium in Ossenisse. Marc van Garsse (75), contrabassist en al ruim veertig jaar parttime woonachtig in Zeedorp vertelt; “ik las vorig jaar in de Snisser Courant dat jazz zangeres Sonja Broekaart in Ossenisse was komen wonen, op 500 meter van mijn deur nota bene. Zo is het begonnen”. Sonja Broekaart (54), al jaren vocaal actief als SonnyB en tevens dirigent van koor De Hoge Noo(d)t in Ossenisse, kent jazz gitarist Tonny Krijger (75) uit Terneuzen. Die kwam op haar uitnodiging eens luisteren, het klikte tussen hen en, niet onbelangrijk, het ‘werkte’ op muzikaal gebied. Marc wist meteen toen hij Tonny hoorde spelen: “dat is ne’n echten”. Een nieuw muzikaal trio was geboren. We schrijven dan eind 2019.

Tonny en Marc zijn al jaren actief op muzikaal (jazz) gebied. Bij het koor De Hoge Noo(d)t vertelde koorlid Frank de Kort (65) eerder deze week een anekdote: “toen ik 21 was bezocht ik een optreden van Toots Thielemans en daar zag en hoorde ik Marc van Garsse de eerste keer spelen”. 

Hoe is jullie repertoire tot stand gekomen, hoe kiezen jullie je nummers?
Broekaart: “dat gebeurt dankzij de beide heren, hun jarenlange ervaring is daarbij essentieel. The Great American Songbook werkt daarbij als onze muzikale Bijbel. Dat songbook is een collectie van de succesvolste Amerikaanse jazz en lichte muziek uit de 20ste eeuw, voornamelijk afkomstig uit Broadway-musicals, muziektheater en Hollywoodfilms”.

Repeteren jullie vaak?
Broekaart: “Sinds onze kennismaking hebben we samen vier maal gerepeteerd in aanloop naar dit optreden. We hopen in de toekomst vaker samen te spelen, op aanvraag kan men ons boeken voor een optreden”.

Wat is het fijne aan het spelen vanavond in ’t Schallemaaj?
Ze zijn het erover eens dat de entourage in muziektempel ’t Schallemaaj heerlijk is en het toegestroomde publiek weet waarvoor ze komen. Krijger: “het is ongelooflijk wat er in Ossenisse op muzikaal gebied gedaan wordt. De open podia in ’t Schallemaaj met gratis optredens van zowel nationale als internationale muzikanten voorop. Lenno Spaans is naast caféhouder een uitmuntend muziektechnicus en hij staat open voor verschillende muziekstromingen”.  Van Garsse: “Ossenisse-Zeedorp is een fantastisch dorp met vele activiteiten. Ik vind dat ongezien, er gebeurt hier zoveel, op allerlei gebied doen en werken de mensen er samen. Het is een eer onze muzikale wereldpremière, want dat is het, hier te mogen en te kunnen houden”. Broekaart: “ik hoop dat ons 1e optreden in deze samenstelling de mensen aanstaat en inspireert.”

En dat gebeurt ook. In de pauze van Zeeuws Klankboek 2020 volgt het eerste optreden van SonnyB Jazz3. Het aanwezige publiek is enthousiast en aandachtig luisterend aanwezig en hoort al zeer snel dat het wel in orde is met deze drie muziekmakers. De heren spelen gefocust en prachtige klanken vullen de ruimte. De stem van SonnyB is soepel, elastisch en heeft een prachtig timbre. All I do is dream of you en na de pauze Cry me a river zijn enkele van de titels die het publiek deze avond hoort.

Het was goed.

>LdB<